
Application of the interoperability Regulation (EC) N° 552/2004 

to legacy system of European ATM network from 20 April 2011  

(amended version of 4 September 2008) 
 
 
 

Issue 
During the last Single Sky Committee (SSC 26 of 21 May 2008), a RICBAN paper on the 
"Application of the IOP Regulation to legacy systems from 2011" was presented. 
 
Article 10(2) of the interoperability Regulation (EC) N° 552/2004 lays down: "Compliance 
with the essential requirements shall be required for all systems and constituents of the 
EATMN currently in operation by 20 april 2011, if not otherwise specified in the 
implementing rules for interoperability". 
 
In accordance with this provision, all legacy systems shall be in conformity of the essential 
requirements (ERs) of the interoperability Regulation by 20 April 2011. 
 
The objective of this paper is to clarify the application of Article 5 on the EC declaration of 
conformity or suitability for use of constituents and Article 6 on the EC declaration of 
verification of systems to legacy ATM systems 
 

Interpretation 
The provisions of Article 5 on the EC declaration of conformity or suitability for use of 
constituents only concern "the manufacturer, or its authorised representative established in 
the Community". 
 
This declaration issued by the manufacturer, or its authorised representative established in the 
Community, can only be requested before a constituent has been put into the Community 
market or before the constituent has been put into service in the Community. It cannot be 
requested to the manufacturer of a constituent put into the Community market before the entry 
into force of the interoperability Regulation (20 April 2004) and, in accordance with Article 
10(1), put into service before 20 October 2005. 
 
The provisions of Article 6 on the EC declaration of verification of systems have to be 
established by the air navigation service provider "before a systems is put into service". 
 
This obligation is not applicable to legacy systems put into service before the date foreseen in 
Article 10(1) (20 October 2005). On this point it is useful to remind that "putting into service 
means the first operational use after the initial installation or an upgrade of a system". 
 



Conclusion 
The provisions of Article 5 and 6, and the related Annex III and IV, are not mandatory for 
constituents put into market before 20 April 2004 or systems put into service before 20 
October 2005. 
 
Since the provisions of Article 10(2) for ATM systems are mandatory in any case, it is up to 
the NSA and ANSP to agree on the procedures and documents that will demonstrate the 
compliance of all ATM legacy systems with the essential requirements of the interoperability 
Regulation. 
 
The Commission considers that this task of the ANSP for legacy systems, that has to be 
agreed with the NSA, could be facilitated by the use, as far as possible, of the procedures and 
documents foreseen in Article 6, and the related Annex IV, before putting into service ATM 
systems. 
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